Apenhaar, maar ook veel vis!

Je een beetje voorbereiden op een wedstrijd kan nooit kwaad. Doe ik dus ook. Al ver van te voren was bekend dat gisteravond, vrijdag 16 augustus 2019, we met een afgaand tij zouden staan vissen. De onzekere factor bij het prikken van een datum is altijd het weer. 14-daagse voorspellingen kloppen vaak voor geen meter, maar zit je een dag of vijf voor de wedstrijd, dan weet je dat het weer wel eens kan worden zoals Buienradar of Windfinder voorspellen. In de loop van zo'n week zie je dat beide sites aan het finetunen zijn en op de dag zelf kloppen hun voorspellingen altijd. Is het dan nog een voorspelling? Hoe het ook zij, de wind zat de afgelopen week lekker in de zuidwest hoek en daar ben ik nooit rouwig om. En op de dag zelf, kwam hij nog steeds uit die mooie hoek. We zagen dan ook een prachtige branding, ietwat troebel water en we roken vis. Heel veel vis!

Nico Mooij volop in de voorbereiding

Maar…! Toch nog iets vooraf. Bij het ophalen van mijn aas bij Van Someren Dierenwereld te Heemskerk hoorde ik van Mark Nijman dat twee van zijn kennissen bij ons op het strand van Castricum aan Zee stonden te vissen. De eerste botten waren al binnen, maar ook deden zij melding van heel veel apenhaar. Later op de dag hoorde ik zelfs, dat deze vissers hun sessie vervroegd hadden gestopt vanwege het apenhaar. En dan moeten wij dus nog hè! Lekker vooruitzicht! Feit is wel, dat als ik last van apenhaar heb, mijn mede wedstrijdvissers er ook last van hebben. Je kent dat wel, gedeelde smart is halve…. Toch? Goed de omstandigheden waren op dat apenhaar na goed en het weer leek ook wel mee te willen werken. Pas zo rond een uur of tien wat regen. Daarvoor lekker droog.

Aan dat water mankeert helemaal niks

Naaahhh, dat droog was ook niet helemaal waar. Op het moment dat Peter Hollenberg en ik de auto uitstappen voelen wij spatten. Die spatten heb ik de hele avond gevoeld, dus ja we hadden ook nog regen. Regen en soms een brilletje nodig hebben, is geen goeie combinatie, dus ook ik heb regelmatig lopen vloeken omdat mijn brilletjes weer eens zo wazig als een nooit gewassen raam was. De omstandigheden zijn genoeg aan het woord geweest. Het is half acht en we gaan vissen. Yes, ook wij hadden apenhaar. Veel apenhaar en dus niet te lang wachten met ophalen. De boel schoonmaken, opnieuw beazen en weer ingooien. Was ik ook van plan na tien minuten, maar naast al dat apenhaar draaide ik ook een doublet botjes binnen. Mooi, apenhaar verwijderen, opnieuw beazen en gelijk weer ingooien. Daarna de vis meten, centimetertjes opschrijven en de vis weer terug. Aasnaald volgooien en daarna de tweede hengel binnendraaien. Bijna hetzelfde resultaat. Weer veel apenhaar, maar ook weer een botje. En dit scenario had ik bijna de gehele avond. Soms even een stilte of geen vis, maar over het algemeen gewoon veel apenhaar in combinatie met vis.

Zeebaars! Onwijs blij mee.

En dat beeld wat ik hierboven schets, had ik niet alleen. Ook mijn mede wedstrijdvisserds draaiden vis na vis binnen. En apenhaar. Veel apenhaar! De schemer kwam er in en dan wordt het dus ingooien op je geheugen. Je weet wat voor je ligt en nu is het een kwestie van goed inschatten of je daar vist waar je wilt vissen. Ging mij gisteravond goed af. Naarmate het tij namelijk afliep, ging de stroom er uit en viel het water bij sommigen stil. Zo stil dat het apenhaar bij hen geen uitdaging meer was, maar ook de vis stopte met azen. Zelf stond ik voor de opening tussen twee zandbanken. In het donker moest ik dus de hotspotjes bij die opening zien te vinden. Is mij volgens mij wel goed gelukt. Want met drie zeebaarzen, waarvan eentje zelfs de 50 centimeter aantikte, en twee hele grote botten, ruim 30 cm, in het laatste half hoor jij mij niet mopperen.

Het meetlatje gaf 50 cm aan.

In het clubhuis, de motregen had plaats gemaakt voor een paar serieuze plensbuien, heeft Hielke de boel weer op een rij gezet. Laat ik beginnen met te vertellen dat iedereen vis had. Best wel veel vis. Een persoon is onder de meter gebleven, maar die was lichamelijk dan ook niet lekker en besloot om na een half uurtje te stoppen met vissen. Daarna kwamen er vier vissers met ruim een meter aan vis. Ga ik verder met te vermelden dat er zes vissers waren met ruim twee meter vis. Toen kwam Peter Hollenberg met 316 cm aan vis. Genoeg voor het derde treetje op het ereschavot. Zelf mocht ik met mijn 443 cm aan vis op het tweede treetje gaan staan en Hielke pakte met zijn 572 cm aan vis het eerste plekje op het ereschavot. 14 deelnemers, meters aan vis! Dit beloofd nog wat voor de komende periode. Kijk er nu al naar uit.

Gewoon, omdat ik er geen genoeg van kan krijgen

De laatste wedstrijd van de Zinderend Zilte Zomeravondcompetitie vissen wij op vrijdag 13 september. Ik heb het niet bedacht, maar ik ben er wel bij. Jij ook?