Met je pan in de zon en nog vangen ook!

Met je pan in de zon en nog vangen ook!

Soms kan vissen, ik zeg vissen hè, niet vangen, zo mooi zijn dat je eigenlijk niet wilt dat er een einde aan komt. Ok, de start was ietwat koud, maar daarna was het gewoon genieten. Op allerlei fronten. Alles en iedereen had het naar zijn zin en ik heb geen onvertogen woord gehoord. Kan ook komen dat de wind vandaag absoluut te verwaarlozen was en dat om die reden er geen surfers en kitesurfers waren. En dan valt het ineens op dat het best wel gek is dat als die er niet zijn, dat alles op het strand hartstikke goed gaat, maar als zij er zijn lijkt alles wel net ietsjes minder leuk te gaan. Moeten we toch eens met zijn allen over na gaan denken. Ik heb namelijk vandaag mountainbikers gezien, veel, heel veel, trimmers, ook heel veel, mensen met honden, bizar veel, ook dat barrel van mij en Sjaak, maar toch heb ik geen onvertogen woord gehoord. Misschien hadden de mountainbikers iets minder spannend onder de hengels door mogen fietsen, maar het ging goed. So what? En oh ja, we hadden ook een heerlijk zonnetje.

Gezonde spanning tijdens de competitiewedstrijd van Zeevisvereniging De Salamander
Gezonde spanning tijdens de competitiewedstrijd van Zeevisvereniging De Salamander

De wind zat vandaag ietwat Noordoost, maar om nou te zeggen dat het een overtuigend windje was. Vond ik niet. Zo rond kwart voor zeven was het hoogwater, alles daarna was zakkend. Onze wedstrijd begint om 9 uur, dus jullie snappen, we vissen naar het lage tij toe. Ik vond de branding best wel mooi en uiteindelijk bleek dat die gekke branding zo her en der bij de deelnemers een mooie baars op het meetlatje wisten te brengen. Als ik zeg 55 cm, 42 cm, 50 cm en zo waren er nog wel een zooitje, dan kan je gerust stellen dat nog niet alle grote baarzen de overstap naar de paaigebieden hebben gemaakt. En? Na het meetlatje zijn ze ook gewoon weer teruggezet. Volgend jaar april mogen we, denk ik, de eerste weer meenemen die maats is. Deze waren maats, maar gevangen in een gesloten tijd.

Gezonde spanning tijdens de competitiewedstrijd van Zeevisvereniging De Salamander
Gezonde spanning tijdens de competitiewedstrijd van Zeevisvereniging De Salamander

Al vanaf de start zag ik rechts van mij, René Spiering, vis de kant op trekken. Zelfs in de zuid zag ik Ed Blok ook vis de kant optrekken. Zelf stond ik nog even droog en dan bekruipt bij mij het gevoel… Heb ik de goeie stek gekozen of…? Uiteindelijk is het meegevallen en kan ik melden dat ik hartstikke leuk heb gevangen. Anderen vanzeldfsprekend beter, maar het was best wel een mooie visdag. Laat ik nou eens melden, dat wij met zijn zevenentwintigen goed waren voor ruim 71 m. aan vis. Bot, zeebaars en ook schar. Dat is best wel veel vis voor zo'n klein cluppie vissers! Gooi je rekenmachine er maar eens tegenaan en kijk dan waar je gemiddeld op uitkomt.

Een van de vele botten die ik vandaag heb gezien.
Een van de vele botten die ik vandaag heb gezien.

Vanzelfsprekend heeft iedere wedstrijd een winnaar. Vandaag was dat, en ik ben ontzettend verheugd dat hij er eindelijk weer eens bij was, Peter Mourits. Volgens eigen zeggen, had hij in drie uurtjes tijd 25 vissen en die waren goed voor 590 echte centimeters. Sjaak Tessel liet zich niet helemaal onbetuigd en kwam met 564 centimeter op de meetlat. Die twee waren dus al goed voor ruim 11 meter aan vis! Bizar toch? Op de derde plek van het ereschavot stapte Hielke Boomsma met 370 centimeter aan vis. Nou lezen jullie in de laatste paragraaf ongeveer 15 m. aan vis. Bedenk dan ook even dat we met zijn allen bijna 71 m. aan vis hebben gevangen. Snappen jullie nou de titel "Met je pan in de zon en nog vangen ook!"? Ik wel…

Gerard Welp ving deze bot en hij was er onwijs blij. Hij was immers van de nul af...
Gerard Welp ving deze bot en hij was er onwijs blij. Hij was immers van de nul af…