Ongekend veel vis!

Traditioneel vissen wij een van de laatste zondagen voor Kerst onze Kerstwedstrijd. Is een gewone competitiewedstrijd, maar dan met zo her en der wat extra's. Paar gratis consumpties, paar lekkere snacks en iedereen naar huis met een rollade van de plaatselijke keurslager. Fantastisch toch? Als ik het strand op loop, voel ik al dat het zomaar een visrijke dag zou kunnen worden. De wind zit niet verkeerd, is helemaal niet vervelend hard, het water is niet echt helder, er is een redelijke branding, de lucht is een beetje donker en er staat zo af en toe een mooie stroming. We vissen alleen naar hoog toe, daar ben ik geen liefhebber van. Iedereen tevreden stellen lukt nooit, dus ik leg mij er gewoon bij neer en ga mijn hengels optuigen.

Hielke Boomsma, een en al concentratie!

Klokslag negen uur vliegen er om en nabij de zestig loodjes richting Engeland en is de wedstrijd begonnen. Al na enkele minuten zie ik een van mijn hengels lekker aggressief tikken. Een wijting? Scholenbaarsje? Ik wacht nog even. Gaat ie weer. Nu toch maar even kijken. Mazzeltje. Een wijting én een scholenbaarsje. Geinig de kop is eraf en ik mag nog bijna drie uur. Het eerste uur vliegen bij mij de vissen de kant op, maar daarna zakt de boel een beetje in. Ze ver zoeken, heeft geen zin, achter de bank stroomt het net even te hard en voor de bank pak ik ze ook niet meer zo makkelijk. Om mij heen zie ik hetzelfde beeld, dus ga ik er vanuit dat wat mij overkomt, iedereen overkomt. Beetje naief, ben ik na afloop van de wedstrijd achter gekomen.

Cor Juffermans met een triplet aan botjes.

Na drie uurtjes vissen, heb ik 13 vissen weten te verleiden tot een aanbeet. 4 botten, 5 wijtingen en 4 scholenbaarsjes. Geen kneiters van vissen, samen brachten ze maar 287 cm. op de meetlaat. Maar ik ben er wel hartstikke blij mee, gezien mijn resultaat van de vorige wedstrijd. Op naar het clubgebouw, dan ga ik de resultaten van de anderen aanhoren en opschrijven. Al tijdens de inventarisatie van wat er zo her en der gevangen is, val ik in de ene na de andere verbazing. Laat ik gewoon eens vermelden dat er 31 vissers op het strand stonden. Bij ons mag je met 2 hengels aan de wedstrijd meedoen, vandaar die ongeveer zestig loodjes. Die 31 vissers waren goed voor bijna 111 m. aan vis. Dan kom je dus op een gemiddelde van 3.5 m. per visser! Snappen jullie nu mijn verbazing? Nog een paar opmerkelijke feiten. We vingen bot, wijting, schar, scholenbaars, maar ook pakte John Willems nog even een mooie maatse baars van 52 cm. Paul Hollenberg wist er een zeedonderpad uit te trekken en mijn zwager Ronald Stam had een vijfdradige meun. Maar de absolute toppers waren toch wel een paar onvervalste koolvissen! Warmt de zee nou op of koelt hij soms af? Weten jullie het nog?

Ronald Stam met een vijfdradige meun.

Maar ok, na drie uur vissen, kwam Hielke uit vak B met in totaal 641 cm. aan vis. Dat leverde hem vandaag een derde plek op het in het dagklassement. Good old Gert Groentjes is tegenwoordig niet meer te stuiten en zijn 656 cm. uit vak C zetten hem op de tweede plek van het ereschavot. Peter Mourits spande vandaag echt de kroon, want toen hij klaar was met tellen, stopte bij hem de teller op 969 cm. aan vis. Jullie zullen begrijpen, daar is hij vandaag dik eerste mee geworden. Gefeliciteerd mannen! Eigenlijk was vandaag alles een groot feest. Tot ik op het eind hoorde dat Frans Glorie zich verstapt had en hij zich thuis zat te verbijten van de pijn in zijn rug. Laten we hopen dat die pijn na een paar dagen rust is verdwenen en ook hij mooi het jaar 2019 kan afsluiten.

Voor nu een fijne jaarwisseling en ik ga jullie weer allemaal treffen in 2020. Nu al zin in!