Taaie visserij

Laat ik beginnen met een compliment. Vandaag was namelijk de eerste wedstrijd dat zowel Peter als ik niet gehoord hebben dat er een visser aanwezig was die zijn eigen vis heeft gemeten. We weten allemaal dat het regel is dat gevangen vis door je buurman gemeten moet worden, maar alle voorgaande wedstrijden kregen wij steevast te horen dat er toch een of meer vissers aanwezig waren die daar hun eigen invulling aan gaven. Vandaag, en daar ben ik echt blij mee, hebben wij geen onvertogen woord gehoord over het zelf meten van vis.

Vroeg in de wedstrijd, maar uiteindelijk wel goed voor een waardebonnetje.

En dan nu over naar het verslag. De kop zegt het al, het was een taaie visserij. Die vier-vis-vangers zullen zeggen. och het viel wel mee, maar de nul-vis-vangers denken daar dus heel anders over. Toen ik vanochtend met mijn hond ging wandelen, had ik de indruk dat de wind oost, zuidoost zat. Eenmaal op het strand stond hij pal zuid. Het getij? Gek! We visten naar het lage toe, maar er zat ook weer een tussenvloedje tussen en soms stopte het zakken gewoon. Mijn zwager Peter beloofde mij op een gegeven moment een beetje stroming. Heb ik geen donder van gemerkt. Wel dat het koud was. Steenkoud! Onze wedstrijden duren drie uur, voor mijn gevoel ben ik drie uur aan het lopen geweest om mijn voeten warm te houden. Waardeloos koud! Kunnen jullie niks aan doen, is mijn makke.

Ook voor Peter een mooie bot.

Ik kan nooit meer vertellen dan datgene wat ik waarneem. Voor jullie beeld, ik heb geen aanbeet gezien en geen vis gevangen. Ik had hele mooie, echt super mooie, pieren bij van Someren uit Heemskerk vandaan en die zijn de hele ochtend genegeerd door allerlei onderwatergespuis. De wedstrijd was nog geen vijf minuten oud toen ik Peter Hollenberg al een visje binnen zag draaien. Nog geen minuut daarna volgde Paul Hollenberg met een hele grote dikke bot van 34 cm. Links van mij ving Willem Olbers een mooi scharretje en toen viel het overal stil. Niks, niemand ving nog een visje. Pas aan het eind gebeurde er nog wat en zo kan het zomaar gebeuren dat Nico Weel er nog even twee in het laatste kwartier er uit haalt.

Aan het eind van die drie uur vissen, had Nico Weel vier vissen. Die vier vissen waren goed voor 119 cm én de dagoverwinning. Omdat wij in vakken vissen, was Paul Hollenberg in vak B ineens spekkoper met zijn bot van 34 cm. Tweede in het dagklassement. En de nummer drie op het ereschavot was Willem Olbers met vier vissen Drie scharretjes en een botje. Precies 90 cm! Wel goed voor een waardebonnetje!