Wedstrijdverslag Zinderend Zilte Zomeravondcompetitie 2 augustus 2019

Beetje bijzondere voorspellingen vooraf. Er zou wat wind komen, maar was te overzien en de regen die zou vallen, mocht je verwaarlozen. Het getij was ook een bijzondere. Het was om kwart voor zes laag en om kwart voor 10 zou het alweer hoog zijn. Dat is best bijzonder, meestal is het namelijk andersom. Een snel stijgend tij naar hoog toe en een langzaam zakkend tij naar eb toe. Nu dus andersom. Ik denk een kweste van snel vissen, want het kan zo droog vallen daar voor je voeten.

Hoe anders was alles. Laten we beginnen met die wind. Die was gewoon kneiterhard en blies je bijna omver. Die bui die je mocht verwaarlozen, was er een uit het boekje. Een aantrekkende wind, ja hij kon nog harder, gevolgd door een striemende regenbui die de deuken in je regenjas sloegen. Dat tij klopte wel. Gierend hard naar beneden en precies om kwart voor tien ging hij bijna gelijk weer omhoog. Dan dat water voor onze neus, in het begin glashelder, maar naarmate de bodem dichterbij kwam, werd het toch wat troebeler. En oh ja, er was weer apenhaar. Nu al! En krabben! Tot vervelens toe. Kortom een uitdagend avondje vissen. Ik was er klaar voor.

Frans Glorie met zijn eerste bot

Naast mij stond Frans Glorie en gelijk al vanaf de start kwam de vis bij hem de kant op. Niet met vrachten tegelijk, maar af en toe een visje. Naast Frans stond Nico Weel, ook hij ving zijn visjes en mijn zwager Ronald maakte de rij af. Ook hij ving vis. En ik? Nahhh, de eerste anderhalf uur helemaal niets, nada, noppes. Wel continue kale haken die je om de tien minuten opnieuw mocht beazen en ook bossen met apenhaar. De avond werd steeds uitdagender…

Toen Frans zijn zesde bot kwam laten meten, ga hij mij de tip om wat dichterbij te gaan vissen. Metertje of tien, vijftien. Heb ik gelijk geprobeerd en verdomd zeg ook bij mij vis. Gelijk een doublet. Hè, hè eindelijk vis! Wat dichterbij was een gouden tip, want de vis bleef binnen komen en toen we om half elf stopten met de wedstrijd had ik nog welgeteld één zeepiertje en drie zagertjes in mijn blauwe aasbakje zitten. Veel van hun broertjes en zusjes zijn uiteindelijk wel in een vis terecht gekomen. Naarmate de schemer er in kwam, zakte de wind wat af, waren de krabben verzadigd en had het apenhaar ook niet zo'n zin meer om vervelend te zijn.

Na een wedstrijd gaan we altijd de balans opmaken van alles wat gevangen is. Vanwege de vakantietijd hebben elf man tijd gevonden om mee te doen. Geen van hen had geen vis en dat is best wel fijn. Sta je er toch niet voor Jan met de korte achternaam. Zes van de deelnemers hadden meer dan één meter vis en de overige zes zaten vlak bij de meter. Blijven er altijd een paar uitschieters. Laat ik beginnen met Gerard Welp, hij had 167 cm aan vis en pakte daarmee de derde plek in het dagklassement. Hielke Boomsma deed het met 220 cm en die waren dus goed voor een tweede plek deze dag. De uitschieter vandaag was Cor Juffermans met 311 cm aan vis en dus plek één in het dagklassement. Gefeliciteerd heren.

16 augustus 2019 hebben wij de vierde editie van de Zinderend Zilte Zomeravondcompetitie 2019. Zie ik jullie weer?