De eerste van 2019.

De eerste van 2019.

De eerste van 2019.
Ruim een jaar geleden zat ik op de zaterdag voor kerstmis in ons clubhuis een biertje te drinken toen ik daar Marcel Klaver ontmoette, dirigent van het in Kennemerland en omstreken wereldberoemde shantykoor de Skulpers. Na elkaar over en weer te hebben getrakteerd vroeg ik aan Marcel of zijn koor nog leden zocht. Verwonderd keek hij mij aan en zei : Gert-Jan , dit is nu al het derde jaar op rij dat je dit aan mij vraagt. Ietwat beschaamd realiseerde ik mij dat dit inderdaad het geval was. Een paar weken later vatte ik de koe bij de horens en melde mij aan als lid. Een auditie volgde en inmiddels ben ik alweer een jaar lid. Nu zullen jullie je afvragen, wat heeft dit nu in godsnaam met vissen te maken. Is de schrijver dezes malende of van het padje af? Welneen, maar je wordt als lid van een vereniging geacht mee te doen aan allerlei activiteiten, waaronder een nieuwjaarsreceptie. Een prima feest waarbij het bier rijkelijk vloeide en de inwendige mens niet vergeten werd. En jullie raden het al, de dag daarna moest er gevist worden. Omdat verstand ook bij mij met de jaren komt nam ik op een redelijk tijdstip afscheid en stond de volgende morgen rond 07.30 uur bijna fris en fruitig op het strand. Na een korte wandeling noordwaarts meende ik een goede plek te zien en maakten mijn spullen klaar. Even inwerpen om te kijken hoe sterk de stroming is. Dat viel wel mee. Om negen uur kozen 6 pieren het luchtruim om vervolgens wat dichterbij én wat verder weg de zeebodem te beroeren. En toen bleek dat de stroming helemaal niet mee viel. Lood met vaste ankers bracht gelukkig uitkomst. Na een uurtje vruchteloos te hebben gewacht op een aanbeet besloot ik te verkassen. Net op het moment dat ik richting de opgang naar vader Aad en Paul wilde vertrekken werd die plek ingenomen door twee vrije vissers. Jammer, dan maar wat noordelijker richting Co Molenaar en Jan Stroomer. Beiden stonden in een mooi zwin te vissen, maar tot dan toe met weinig resultaat. Na enige tijd zag ik Jan Stroomer naar de droogvallende bank vertrekken. Omdat ik even later een botje kon aantekenen en kort daarna tekenen van leven op mijn andere hengel zag bleef ik in het steeds verder leeglopende zwin vissen. Mijn geduld werd beloont met nog een bot. Co, nieuwsgierig naar de vangsten van Jan, besloot eens te gaan buurten . Halverwege de overtocht door het zwin zakte hij weg in drijfzand en deed een imitatie van een bultrug. Hij kon zich slechts ten koste van een paar natte mouwen redden. Omdat vangsten in het zwin uitbleven maakte ook ik de overtocht naar de bank. In een alles of niets poging haalde ik uit. Toen na 10 minuten de wedstrijd ten einde liep en ik inhaalde zaten er tot mijn stomme verbazing nog 2 botjes aan. Ik kon later een totaal van 84 cm laten aantekenen.
Op de 1de plaats Hielke Boomsma met 560 cm.
Op de 2de plaats Peter Mourits met 478 cm.
Op de 3de plaats Arie Brakenhof met 275cm.
Wist U dat:
Er met 28 man, waarvan er een de 0 hield, 43,87 meter vis is gevangen.
Een botje van 9,5 cm niet mag worden afgerond op 10 cm om daarmee aan de minimum maat te voldoen.
Er botjes van 11-13-15 cm zijn gevangen die wel mee telde.
Paul Hollenberg zijn vader versloeg met 94 cm en 7 punten.
Gerard Groentjes een aanbeet kreeg die zijn hengel bijna uit de steun trok en hij aan een bultrug dacht.
Dit Co niet kon zijn omdat hij onderwater nog slechter ziet dan bovenwater.
Cor Juffermans blijk geeft van culinaire kwaliteiten door mesheften met saus te bereiden om zijn vangstkansen te vergroten.
De botten er geen trek inhadden.
Plassen met een waadbroek aan geen sinecure is. Zeker niet als je als laatste eindigde bij de kampioenschappen ver piesen.
Al helemaal niet als je de borstzak van je waadbroek open laat staan.
Iedereen het er over eens was dat de kerst rollade van uitmuntende kwaliteit was..
Het leuk zou zijn als ook anderen de pen willen opnemen en een wedstrijdverslagje schrijven.
Cor Juffermans zijn wedstrijd wedervaren middels facebook wereldkundig maakt.
Ik jullie nog even wil herinneren aan het Stamppottenfestival.
Meld je aan per mail, post, postduif of rooksignaal.
Oja, appen mag ook.
Met vriendelijke groet,
Gert-Jan de Zeeuw.