Castricum aan Zee versus Texel

Castricum aan Zee versus Texel

was tijdens jullie wedstrijd. En om het een beetje smeuig te houden, mix ik dat met onze visbelevenissen op Texel.

Om 10:00 uur staan mijn broers en ik op het strand bij paal 28. Paviljoen Paal 28 of het strand bij de Krim. Drie benamingen, allemaal dezelfde locatie. Een stralend blauwe lucht, meters hoge golven die een schitterend zwin proberen te verstoppen en een relaxed noord-oostenwindje is ons decor. Volgens mij, jullie staan al een uurtje te vissen, is dat bij jullie niet anders. Kortom ideale omstandigheden voor zeebaars. Bij ons is het om 10:00 uur hoog water en bij jullie zo rond 06:00 uur. Wat een verschil hè? Wat liggen Castricum aan Zee en Texel hemelsbreed nou uit elkaar? Kan toch niet veel wezen, en dan toch bijna 4 uur verschil met het tij. Mensen die bekend zijn met het vissen op Texel vanaf de stranden weten dat je daar altijd twee tot drie uur voor hoog water aanwezig moet zijn. Inderdaad wij waren drie uur te laat! Maar jullie ook!

Op vistripjes vis ik altijd met 1 hengel. Nu dus ook. Mooi zeebaarslijntje eraan met drie 4/0 haken en een 150 grams ankerloodje. De afgelopen dagen kon dat ook, dus waarom vandaag niet? En vergeet niet, ik ga voor zeebaars. Grote zeebaars! Nico Tessel, inderdaad de broer van Sjaak, heeft schitterende zagers voor ons geregeld. Om jullie een idee te geven, op mijn aasnaald past precies 1 zager. Zo groot zijn die zagers. Echt onwijs grote jetsers, om bang van te worden. Bedenk ook even dat de kaken of tandjes van deze zagers netjes meegegroeid zijn en dus ook een ietsiepietsie groter zijn dan die knijpertjes van de kweekzagertjes die wij gewend zijn in Castricum. Ja! Kan ik nu ook al beamen, een van die hufters had me goed te pakken en weet me tot bloedens toe te “knijpen”. Als dank heb ik hem gelijk als aas ingezet. Standaard stevig in de grond, ingooien en ik sta te vissen. Het zal kwart over tien zijn. Nou even naar Castricum bellen…

Als eerste krijg ik Willem Ooms aan de lijn en die weet mij te vertellen dat hij zelf nog niets heeft, maar al wel zo links en rechts vis de kant op heeft zien komen. Bot én zeebaars! Bij jullie zitten ze dus wel. En bij ons? De volgende die ik aan de lijn krijg is Ronald Stam. Die heeft al 84 cm aan zeebaars in zijn tas zitten. Weliswaar gevangen door Peter Zijp, maar toch zeebaars. En tijdens het gesprek ziet hij Rob Jongkind ook een baars de kant op trekken. Als jullie ze na het hoge tij kunnen vangen, moeten wij dat toch ook kunnen? Ik heb ondertussen al wel de eerste tikjes op mijn hengel gezien, maar die waren echt niet van een zeebaars. Toch maar even kijken. En ja hoor, al vanaf de eerste inworp weet ik een bot te vangen. Nog een flinke ook. Met Ronald heb ik afgesproken om zo rond half een nog eens te bellen. Ik ga nu eerst eens serieus vissen. En met mij, mijn broers. Wij hebben immers maar twee uur voor het twaalf uur is en jullie zijn al een uurtje bezig.

Mooie bot vanaf het strand van Texel.

Mijn volgende inworp levert mij weer een bot op. Ondertussen komen er twee vissers links en twee vissers rechts van ons te staan. Wel een ietsiepietsie erg dicht bij, maar goed we zijn op vakantie en we zien wel hoe het loopt. Ineens knalt de hengel van Frank bijna uit de standaard en staat hij 10 seconden later zijn eerste zeebaars te drillen. Een mooie dikke van 42 cm. Ook bij hem is de kop eraf. Niet letterlijk hè? Ik draai ondertussen mijn derde bot binnen. Bij de mannen rechts van ons is het ineens ook bal. Beide staan ze een knappe zeebaars te drillen en ook dat zijn mooie dikke veertigers. Weer draait Frank zich het apenzuur en nu zien we toch een echte superbaars binnen komen. Welgemeten 51 cm! Een schitterende vis. Gelijktijdig zie ik de hengels van mijn buurmannen links krom slaan en ook zij halen een paar dikke baarzen binnen. Eentje van 53 cm! En die andere was ook ruim 40 cm. Whappaah, daar gaat de hengel van Frank weer en even later ligt er weer 41 cm aan zeebaars op de kant. Eindelijk knalt ook mijn hengel dubbel en kan ik ook een zeebaars landen. Geloof het of niet, maar deze was ook 42 cm. Tot 12:00 uur weet ik nog twee botten te vangen en heb ik ook nog twee zeebaarzen bij een buurman aan de linkerkant de kant op zien komen. Léon was lekker relaxed bezig en zou later wel toeslaan. Tot 12:00 uur had hij dus nog niks, maar dat kwam later goed hoor. En wat jullie niet weten en ik wel, is dat hij de twee voorgaande dagen ons, Frank en mij, een aardig poepje heeft laten ruiken voor wat betreft vangsten. Die dagen had hij altijd meer vis dan ons.

Schitterende zeebaars vanaf het strand van Texel.

Kort samengevat kan ik dus stellen dat Frank om 12:00 uur 134 cm aan vis had gevangen en ik, zei de gek, 195 cm! En dat in twee uurtjes tijd! De nummer een bij jullie, Willem Castricum, moest het in drie uurtjes doen met 106 cm aan vis. Niet onverdienstelijk, maar toch als je er over nadenkt… Nico Weel tweede met 95 cm aan vis en Peter Zijp derde met 84 cm aan zeebaars maakte het ereschavot compleet. Dat jullie daar je nest nog voor uit gaan. Ik snap er niks van. Nee hoor geintje, goed gevist mannen en bedenk dat onze vangsten [helaas] niet meedoen en wij gewoon met twintig punten worden opgescheept. Van Ben Prins heb ik begrepen dat jullie ontzettend veel last van stroming, apenhaar en krabben hadden. Al dat soort ongein is ons bespaard gebleven en kan ik dus stellen dat hoewel wij niet tijdens de toptijd, drie uur voor hoog water, stonden te vissen, wel ontzettend verwend zijn met onze vangsten. Dat is en was ook de reden waarom wij Texel verkozen boven Castricum aan Zee.

De volgende wedstrijd zijn wij er weer gewoon bij en kunnen jullie je borst weer nat maken. Die twintig punten van afgelopen zondag moet ik nog even recht vissen en als jullie dan ook nog even je best doen, weet je gewoon dat er weer anderen zijn die opgescheept worden met een enorme hoeveelheid punten. Om Texel af te sluiten, kan ik kort zijn. Vanwege de rottige tijden voor wat betreft het hoge water, ’s ochtends redelijk vroeg en ’s avonds redelijk laat, hebben wij over het algemeen op “slechte” tijden staan vissen, maar wel heel leuk gevangen. Schar, steenbolk, bot en zeebaars. Kleine, twintigers, en grote zeebaars, veertigers en vijftigers, dikke grote botten en een verdwaalde schar en steenbolk. We hebben eigenlijk heel goed weer gehad. Vrijdag en zondag in het T-shirtje en zaterdag maar twee buitjes. Oh ja, en we hebben gegeten als bouwvakkers. Altijd uit en over het algemeen erg lekker. Ik denk dat de kans groot is, dat wij volgend jaar er weer een wedstrijd niet zijn. Wie moet nu op wie jaloers zijn…?