Is er nog wind over?

Is er nog wind over?

Echt achterlijk ben ik niet hoor, ik wist het, we zouden vandaag wat wind mogen verwachten. Maar nou heb je wind, wind en wind. Je hebt wind die te verwaarlozen is, soms zelfs aangenaam als het heel warm is, in ieder geval een wind die niet opvalt. Dan heb je wind die komt en gaat. Het ene moment sta je lekker en het andere moment krijg je even de wind van voren. Is ook mee te leven. Vandaag hebben we wind. Een constante stroom van wind. Eerst een beetje 6, daarna wat 7 en volgens mij op het eind kracht 8. En weet je wat zo bijzonder is, deze wind kende geen pieken, maar ook geen dalen. Hij waaide aan een stuk door en er zat geen piek of dal in. Het is het best te omschrijven als een auto die in een windtunnel staat. Op een gegeven moment geeft iemand ergens een knikje richting de technicus. Die haalt een knopje om en voila de wind blaast door de windtunnel. Door nieuwe knikjes draait die technicus aan een schijfje en er komt meer wind.Weer een knikje en weer een beetje meer wind. Hartstikke leuk, maar met een ander knikje zet je die wind in die windtunnel ook weer uit. Vraag me niet waarom, maar vandaag had ik sterk het vermoeden dat iemand ergens een knikje vergeten is. En toen hadden wij wind, nog meer wind en uiteindelijk heel veel wind.

Valt er dan nog wel te vissen? Een dertigtal leden van Zeevisvereniging de Salamander uit Castricum aan Zee vond van wel en stond klokslag negen uur klaar voor de strijd. Ik had toen al de hengel van Aad Hollenberg in het water zien stuiteren en nog geen vijf minuten daarna liep hij alweer achter zijn hengelstandaard aan die over het strand heen waaide. Zoon Paul lag in een deuk en kon vrijwel direcht daarna achter zijn eigen hoed aan rennen. Tja die wind hè. Afijn we vissen van hoog naar laag en de hoop was gevestigd op een snelle eb. Hoe sneller hoe liever, zodat we naar de bank toe kunnen. Ik heb veel pogingen gewaagd, maar iedere keer duwde de wind het water weer omhoog en was waden iets wat je beter niet kon doen. De vis moest dus uit het voorste zwin komen. Eerlijk is eerlijk, het zag er best wel hoopvol uit en uren heb ik geprobeerd om uit dat sneue bakkie water een vis te halen. Is mij niet gelukt. Jan Vonk die naast mij stond, ook niet. Frank Juffermans die naast Jan stond, ook niet. Aad Hollenberg die links van mij stond, ook niet en zelfs Paul die naast Aad stond, weet niets te vangen. Kortom zo ver als ik kan kijken en dat uren lang, zie ik niets gevangen worden. Hè lekker, ik niets, maar de anderen ook niets. Allemaal 2 punten en gauw vergeten die zooi.

Komt er ineens een mannetje zo tegen kwart voor twaalf bij mij langs en die weet mij te vertellen dat daar verderop een mannetje met een brilletje staat die een bot heeft gevangen van 14 cm. Shit toch vis, nu heb ik al drie punten. Ach, is nog te overzien. Ik schei ermee uit. Mijn kar is al drie keer omgewaaid en al mijn aas ligt overal in mijn kar. Ik ben het zat en loop terug naar de auto. De tractor met mijn broer Léon, vismaat Peter en zwager Ronald komt ook voorbij. En? Ahhhhh, lekker gevist, zegt Ronald, een botje van 22 cm. Potverdepotver, nou heb ik al 4 punten. Moet niet gekker worden. Hebben Rob en Ronald soms in een windgat gevist…? Léon en Peter waren vandaag in ieder geval een stuk socialer dan Ronald. Net als ik hadden zij ook niks.

Bot. Niet groot, maar wel vis!

Een muiter van een bot!

Terug in de kantine hoor ik alle treurnis aan en reken ik mij nog steeds rijk. Immers vier punten in een wedstrijd is niet veel, dit kon wel eens een topklassering voor mij worden. Vier punten, ik ben benieuwd hoe Willem dat gaat doen met de cadeaubonnen. 28 man die vierde is geworden. Gebeurt niet vaak. Ineens komt er weer zo’n vervelend mannetje om de hoek en die weet ons te vertellen dat ze daar in de Noord lekker hebben staan vissen. Sjaak had een visje, Arie had een visje, Peter Maurits had een visje en Frans Glorie had zelfs gul. Vooral die gul moest een kneiter zijn en van wat ik ervan begreep, zou die gul zelfs de rest doen verbleken. Klopte ook nog eens, die enorme gul was precies, de buurman had hem gemeten, 27 cm en daarmee pakte Frans vandaag de dagoverwinning. MIJN zwager Ronald en MIJN neef Arie hadden alletwee een bot van 22 cm. Goed voor de tweede plek op het ereschavot. Peter Maurits. had een bot van 21cm en werd daarmee vandaag vierde. Rob Jongkind zijn botje van 14 cm was goed voor de vijfde plek en Sjaak Tessel zijn bot van 12 cm was goed voor de zesde plek. De rest, waaronder ikzelf, had niets en krijgt daardoor automatisch 8 punten. Moet ik weer in de boeken om te kijken of ik deze wedstrijd laat vervallen of een andere. Word gek van dat gereken…

27 februari mogen we weer. Ik ben benieuwd wat of we dan voor onze kiezen krijgen. Een elfstedentocht? Een plots invallende hittegolf, ik teken ervoor, of weer wind? Laten we hopen dat de laatste twee wedstrijden van dit seizoen echt wedstrijden worden en dat de vis weer volop aanwezig is. MIJN neef Arie liet iets doorschemeren van “vandaag waren de echte klasbakken aan de beurt”, maar ik hoop echt dat ik, en jullie ook, de laatste twee wedstrijden van dit seizoen, kunnen laten zien waar we toe in staat zijn. Vandaag heeft Arie gelijk, en morgen…