Lest-Best

Lest-Best

Lest – Best
Terwijl ik mijn kar over een onder gestoven pad richting het noorden sleur word ik weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt. Jupiler is een lekker biertje, maar een overdaad daarvan geeft toch wat problemen. Omdat mijn oud buurman Hans 65 werd en zijn vrouw Maaike 60 moest dit heugelijke feit gevierd worden. Met vooruitziende blik had ik voor aanvang van de festiviteiten mijn spullen al ingeladen. Omdat het feest gepland was van 16.00 uur tot pak ‘m beet 22.00 uur ging ik er van uit dat ik redelijk ongeschonden aan de laatste wedstrijd voor de zomerstop kon beginnen. Dat was dus maar ten dele waar. Bij nacht een man, bij dag een man, zei mijn vader zaliger altijd. Dus niet zeuren maar sleuren. Toch maar even vragen of de volgende keer dat pad zandvrij gemaakt kan worden.
Op de plek van mijn keuze aangekomen deed ik wat verkennende bewegingen in het zwin. Dat dit niet geheel zonder gevaar was, bleek wel toen ik in een gat stapte en het water van knie naar kruishoogte steeg. Dan ben je toch maar weer blij met je waadbroek. Er stond die ochtend een mooie branding , een gematigd windje en het zou om 12.00 uur laag water zijn. Los van een ietwat wazig hoofd stond niets een mooie morgen in de weg. Met Hielke en Jaco op rechts en Martien Duyn op links naderde het moment waarop de strijd kon losbarsten. Daaraan voorafgaand zag ik Martien ook het zwin verkennen en ook hij stapte promp in zo’n gat. Toch wel gevaarlijk zeg, dat strandvissen.
Terwijl om mij heen iedereen om 08.00 uur zijn pieren een enkele reis windmolenpark gaf, stond ik nog te rommelen met aasnaald en pieren. Met één lijn in het water en druk doende om hengel twee van aas te voorzien kreeg ik al een aanbeet. Zeebaars flitste er door mij heen. Vast en zeker een scholenbaarsje, zo’n kleine druktemaker die zich groter voordoet dan hij is. Die hing wel. Nog steeds bezig met met mijn aasnaald zag ik de top van mijn hengel serieus in beweging komen. Dit was toch wel heftig. Weg die aasnaald. Wat er ook aan het uiteinde van mijn lijn hing, het was groot en behoorlijk sterk. Voorzichtig draaide ik binnen. Na een paar spannende momenten kon ik een mooie zeebaars op het strand trekken. Met behulp van Jaco en Hielke kon ik mijn vangst meten. Met 57 cm een prachtige vis. IMAG0699[1] Na het nemen van wat foto’s kreeg vriend zeebaars de vrijheid terug. Jullie begrijpen, deze wedstrijd kon voor mij niet meer stuk. Terwijl mijn hart langzaam tot bedaren kwam en ik verder ging met vissen zag ik Martien Duyn een mooi doublet bot binnendraaien. Enige tijd later kon ik een botje van 27 cm aantekenen. Niet veel later zag ik Martien met een wel héél kromme hengel langzaam achteruit lopend een vis het strand optrekken. Wat een joekel zeg. Een zeebaars, en wat voor één. Met 65 cm een kapitale vis. Ook deze vis werd op de foto gezet voor hij zich bij zijn soortgenoten kon voegen. Nu zal menig ‘visliefhebber’ zijn wenkbrauwen fronsen bij het feit dat deze vissen hun vrijheid hebben terug gekregen. Bedenk echter wel dat vissen van deze afmetingen voor flink wat nakomelingen kunnen zorgen. IMAG0711[1]IMAG0701[1]IMAG0706[1]
Over het verdere verloop van de wedstrijd kan ik kort zijn. Martien en ik vingen nog wat platvisjes. Hielke stond een uurtje droog , verkaste en begon toen te vangen. Jaco deed zijn ding en draaide menig visje naar binnen. Om 11.00 uur begon de zomerstop officieel.
In het clubhuis konden Keesjan en ik na het nodige rekenwerk de volgende drie man feliciteren.
Op de eerste plaats; Willem Olbers met 429 cm vis.
Op de tweede plaats; Peter Maurits met 297 cm vis.
Op de derde plaats; Martien Duyn met 261 cm vis.
Wist U dat:
Keesjan tot zijn grote verdriet een mooie zeebaars verspeelde;
Paul Hollenberg tot twee keer toe een visje in het zicht van de haven verspeelde;
Dat zijn sprint om voorgenoemde vis te grijpen niet snel genoeg was;
Hij misschien wat aan zijn conditie moet gaan doen;

IMG-20160703-WA0001
Jaco Zoon een tarbotje van 12 cm kon noteren

Sjaak Tessel op Kaapverdië zes grote wahoo’s heeft gevangen;IMG-20160630-WA0000
Die niet meetellen voor het klassement;
Martien Duyn bijna een nat kruis had;
Dit niets met incontinentie te maken,heeft maar met zijn lieslaarzen, die net lang genoeg waren;
Martien wel het klassement van de grootste rondvis aanvoert met 65 cm;
Er totaal 43 meter vis is gevangen;
Willem Olbers volgens eigen zeggen wel met wat minder vis toe had gekund;
De volgende wedstrijd op 18 september is en deze gewoon weer om 09.00 uur begint;
Wij jullie een hele fijne zomerstop toewensen!
Groeten van Gert-Jan.