Te elfder uren

Te elfder uren

 

 

29-05-2018

 

Afgelopen zaterdagmiddag , tijdens een bezoekje aan ons clubhuis, voor ingewijden,  “ de Saloon “, werd ik er fijntjes op gewezen dat er al enige tijd geen pennenvruchten van mijn hand, lees wedstrijdverslagen, op de site zijn verschenen. Nu kan ik mij uitputten in allerlei excuses en/of uitvluchten maar soms heb ik weleens geen zin, denk ik er niet aan, heb ik geen inspiratie, heb ik  geen tijd, enfin, pik er maar eentje uit  of verzin er maar eentje. Daar boven op  kwam ook nog eens de A.G.V. De nieuwe wet ter bescherming van de privacy. Ik heb geen flauw idee of ik nu nog mensen met naam en toenaam mag vermelden in een mijner pennenvruchten maar ik geef er wel een draai aan.

Voor een vis technisch verslag moet ik wel eventjes terug in de tijd.

De N.F.B. wedstrijd van  05-05-2018 werd gevist op het strand van Hoek van Holland. Hielke , Frans en ik vertrokken kwart voor zes van Wouterland en Peter en Rob uit Heemskerk. Na ruim anderhalf uur rijden werden we in Hoek van Holland na wat omleidingen door de  navigatiedame netjes naar de parkeergelegenheid gedirigeerd waar we Peter en Rob aantroffen.  Peter voorzag ons van zeepieren en zagers , gesponsord door van Someren Dierenvoeders uit Heemskerk. Even later bracht een korte wandeling ons naar het clubhuis van de organiserende vereniging waar de koffie reeds wachtte. Bij het uitreiken van de wedstrijdkaarten kreeg ik te horen dat ik, en met mij meerderen,  mee vissend controleur was. Dit omdat er veel zeebaars werd gevangen en die volgens de laatste wetgeving zo snel mogelijk  dient te worden terug gezet. Vervolgen werden we met platte kar en tractor naar het wedstrijd vak gereden. Om precies te zijn, mijn stek was D-13. Al gauw bleek dat D-14 leeg bleef. Nadat ik mij bij mijn buren had voorgesteld als mee vissend controleur maakte ik mijn hengel gereed. Ook deze keer had ik gekozen voor mijn lichte strandhengel. Een blik op het water  maakte mij niet vrolijk. Geen branding van betekenis, weinig tot geen stroming, geen wind van betekenis maar wel een lekker zonnetje, dat weer wel. Om 09.00 uur werd het startsein gegeven en begon ik mijn vak af te vissen. Terwijl het water erg langzaam zakte kwam er hier en daar een visje aan de kant. Laat ik volstaan met te zeggen dat ik de eerste uren drukker bezig was met vis meten dan met  vangen. Uiteindelijk wist ik een platvisje te vangen.  Een schar van 18 cm. Later kon ik mijn totaal op voeren met een bot van 22 cm.  Zo tegen het einde van de wedstrijd kreeg ik nog een mooie aanbeet en verschalkte ik  een zeebaars van 45 cm . Met totaal 85 cm deed ik natuurlijk niet mee voor de prijzen. Omdat we als korps, Hielke met 15 cm, Frans met 38cm, Rob met 59 cm en Peter met 90 cm geen potten konden breken werd besloten om meteen naar huis te gaan. Helaas had iemand de  lichten  van zijn auto, een dikke diesel, laten branden met het bekende resultaat. Na een paar vruchteloze pogingen met startkabels werd geadviseerd om de hulp van een tractor, ook een dikke diesel, in te roepen. In het volste vertrouwen dat een en ander in orde zou komen vertrokken de overige naar huis. Na een tussenstop bij Hengelsport Rik in Beverwijk om aas voor de wedstrijd van de volgende dag in te slaan waren we rond 15.30 uur weer thuis. De dikke diesel kwam een uurtje later aan. In de stille hoop dat ik de volgende dag beter zou scoren laadde  ik mijn spullen in mijn Berlingootje en zette, eigenlijk volstrekt overbodig, de wekker.

 

Wedstrijd 06-05-2018

Met hoog gespannen verwachtingen reed ik die zondagmorgen in alle vroegte naar het strand. Hopelijk zou het vandaag beter gaan dan de N.F.B. wedstrijd van gisteren. Samen met Hielke liep ik het strand . Na een paar honderd meter stopte we even om een mogelijke stek te bekijken. We besloten nog wat  verder noordwaarts te gaan. Bij een mooi zwin werd halt gehouden en even later stonden we de spullen op te tuigen. Na enige tijd kwamen  Arie en Sjaak voorbij rijden en even later kwam ook de tractor van de gebroeders Welp het strand op. Met een matige branding en wind en afgaand tij begon om 09.00 uur de wedstrijd. Terwijl de tijd langzaam verstreek en ik  de trukendoos open trok bleven mijn pogingen om iets te vangen vruchteloos. Hielke ving af en toe een visje maar ikzelf bleef op de nul. Uit armoede  besloot ik maar te verkassen richting de Welpen. Nu heb ik daar best wel een hekel aan. Al dat gedoe om je spullen een honderdtal meters te krijgen. Maar goed , na wat rommelen lukte het toch om twee hengels in te werpen.  Dat het toch ergens goed voor was bleek toen ik toch nog een visje van 23 cm ving. Om 12.00 uur pakte ik in en sjokte, met het zweet op mijn rug richting de strandopgang. In het clubhuis was de einduitslag snel bekend

 

1ste plaats, Peter Mourits met 123 cm.

2de plaats Hielke Boomsma met 110 cm.

3de plaats Frans Glorie met 38 cm.

Co Molenaar, Reza Maderie en Sjaak Tessel gingen naar huis met een tombola bon.

Wist dat :

Er met 26 deelnemers 4,66 meter vis is gevangen.

Van die 26 deelnemers er 14 niets vingen.

De quad van Sjaak in één keer startte en hij derhalve geen afsleephulp nodig had.

Dit vermoedelijk komt omdat hij zijn elektrische puls-hengel had thuis gelaten.

Er verder weinig meer te vertellen is.

Met vriendelijke groet,

Gert-Jan de Zeeuw