Een bijzondere visdag

Een bijzondere visdag

Klokslag negen uur vliegen er ruim zeventig loodjes in verschillende gewichtsklassen richting Engeland en zou het lange wachten, moeten aanvangen. Maar wat schetst mijn verbazing, al na vijf minuten weet mijn broer Léon, die tegenwoordig soms Cor genoemd wordt, mij te vertellen dat Ben Prins zijn eerste vis binnen staat te draaien. En nog geen minuut daarna doet hij het zelf dunnetjes over. Een botje van 15 cm. Niet groot, maar wel vis! Nou zit mijn broer de laatste tijd volop in beweging, dus die vliegt gelijk richting Ben. Even aan vetverbranding doen, zei het nog en zijn onafscheidelijke flesje water en hijzelf vliegen over het strand. Bij terugkomst weet hij mij te melden dat Ben een spiering heeft en Jan Stroomer een mooie zeebaars van iets meer dan 40 cm. Bruin water, geen branding, zeebaars…?

Tijd om ook maar eens op te halen. Alles kaal en leeg. Krabben! Dus die zitten er ook. Zaak om wat vaker te beazen, want als die knijperige grondkruipers los zijn, weet je dat je aas zo vertrokken is. Léon gaat ook weer even kijken en verdomd zeg, hij heeft er al weer eentje. Peter Zijp staat ook al te springen en naast hem Ronald Stam ook. Ook vis! Wat heb ik dan over het hoofd gezien? Dit klopt helemaal niet met wat ik allemaal weet. Of zou ik niets weten…? Toch maar weer even kijken. Ja hoor, weer kale haken, maar geen vis. Ik heb nog tijd zat, dus dat zal best wel goed komen. Toch? Staat Léon verdorie nog aan toe alweer een vis binnen te draaien. Peter Zijp ook en warempel Ronald Stam ook. Nou moe…

Mark Zomerdijk met bot

Mark Zomerdijk met een klein, maar zeer gewaardeerd botje…

Om jullie niet langer in spanning te houden, kan ik jullie nu al mededelen dat ik inderdaad na drie uur vissen helemaal niets heb gevangen. En volgens mij moeten de krabben nu nog boerend over de grond kruipen want ze hebben al mijn aas, 50 pieren en een ons zagers, opgevroten. Léon daarentegen heeft er gewoon zes pal naast mij gevangen. Hemelsbreed misschien 10 meter afstand. Zijn laatste trekkie, zo rond kwart voor twaalf, was zelfs goed voor een doubletje! Peter Zijp pakte er drie, Ronald vier en Robin Stam ook nog eentje. Zelfs mijn broer Frank die volgens ons in zijn zeven magere jaren zit, heeft er zelfs twee weten te vangen. Snappen jullie het? Ik niet meer. Alles wat een beetje rechts van mij staat, heeft het over het algemeen goed gedaan. Via de geruchtenstroom verneem ik ook nog eens dat Hielke zeven vissen heeft gevangen. Ken je nagaan, die woont hemelsbreed bij mij 10 meter vandaan en hij vangt wel. Wonderlijk toch?

Iedere wedstrijd kent bij ons een dagwinnaar en vandaag is het, ik heb het al een beetje verraden, Hielke Boomsma. Scherp vissend weet hij 139 cm aan vis op de meetlat te brengen. Hij zou dit jaar een beetje recreatief gaan vissen omdat hij niet alle wedstrijden mee kan doen. Moest ik ook maar gaan doen, misschien vang ik dan wel wat. Broer Léon zit er vandaag dicht bij want die zes vissen van hem zijn wel goed voor een tweede plaats in het dagklassement. Bij elkaar opgeteld heeft hij “de schaamtegrens” plus 9 cm gevangen. Vrij laat, de prijsuitreiking is eigenlijk al begonnen, komen Piet de Jong en Piet Roos ook nog binnen gerend. Ze moesten eerst nog effe een bakkie soep eten… Maar ok, Piet Roos had een zeebaars gevangen van 60 cm en nog een zooitje platvis. Samen goed voor precies 100 cm én de derde plaats in het dagklassement. Zwager Ronald zijn vier visjes gaan daardoor ineens van een derde naar de vierde plek. Zijn vier botten zijn namelijk goed voor 78 hele centimeters. Hekkesluiter en wegloper met het laatste waardebonnetje is Gert-Jan de Zeeuw met 66 cm aan vis. Vanwege de capriolen van Piet en Piet valt Willem Olbers nu net buiten de prijzen, maar zijn puntentotaal is daarmee wel beperkt gebleven. Mensen die er niet zijn en de mensen die niets gevangen hebben, krijgen namelijk drieendertig punten aan hun broek. Of je een emmer leeggooit… Kan het ook anders vertellen, er waren dus tweeendertig mensen die vandaag een vis weten te vangen. Kan iemand mij uitleggen hoe dat kan…?

Hans Hollenberg met bot.

Hans Hollenberg met ook zo’n klein, maar zeer gewaardeerd botje…

Voor ik jullie de datum van de volgende wedstrijd doorgeef, wil ik nog wel even onder jullie aandacht brengen dat a.s. zaterdag, 10 september 2011, ons strandgebeuren afgebroken gaat worden. Aanvang is 09:00 uur én vele handen maken licht werk. Van een insider weet ik dat de boel aardig ondergestoven is. Misschien slim om zelf even een schep mee te nemen. Daarna hoop ik jullie weer allemaal terug te zien op zondag 25 september 2011 voor weer een schitterende viswedstrijd. Kijken of ik dan weer weet hoe het moet… Met dank aan Mark Zomerdijk voor het toezenden van die onwijs leuke foto’s. Eindelijk weer eens iemand anders in beeld! Foto’s mogen altijd toegestuurd worden.