Het is schraal met de vis…

Het is schraal met de vis…

Om 08:15 uur was het laagwater. Met een beetje mazzel komt net om 09:00 uur de stroom er weer in en kunnen wij ons helemaal klem vangen. Tenminste dat is het plan. Klokslag 09:00 uur pleur ik mijn lood en pieren richting Engeland en ga ik ontspannen naar mijn hengeltoppen zitten kijken. Nou ja, ontspannen………. De lijn van mijn hengel waarmee ik ankerloos zit te vissen, vliegt in no-time van Den Helder naar Wijk aan Zee en binnen een paar minuten vis ik al bij mijn buurman Ronald voor de deur. Later bleek dat daar de vis zat, maar ik haalde toch maar even in voor het geval onze lijnen in elkaar zouden geraken. Sjezus wat een stroming. Gauw een ankerloodje eraan en hopla weer naar Engeland. Mijn andere hengel staat ondertussen zo krom als een hoepel en mijn buurmannen beginnen zich toch wel een beetje ongemakkelijk te voelen. Heb die Juffermans nu al vis? Stiekum hoopte ik erop, maar uiteindelijk bleek het een enorme klomp apenhaar te zijn. Altijd als ik denk, hé dit kon wel eens een supervisdagje worden, komt er iets onverwachts tussen en meestal niet positief. Zo ook nu dus! Een megastroming én apenhaar. Jongens wat worden we weer verwend!

Na een half uurtje zie ik toch een vis de kant op komen. Helaas niet aan een van mijn hengels, maar aan die van Ronald Stam. Een botje van 16 cm. De kop is eraf. Even verderop doet Peter Zijp hetzelfde, alleen is die van hem 17 cm. Na een uur apenhaar houd ik het voor gezien en besluit ik te verkassen naar een wat dieper zwin. Ik vis dan niet meer over de bank, maar ervoor. Ik heb links gevist, rechts gevist, recht gevist, ver gevist, dichtbij gevist, op zijn kop gevist en ga zo maar door gevist. Echt ik heb alles geprobeerd, maar er gebeurde helemaal niets. Tot aan tien voor twaalf aan toe! Dan ben ik dus al bijna drie uur aan het vissen! Of heet het dan hengelen? Leven heb ik niet gezien, maar om tien voor twaalf mocht ik dan toch eindelijk een botje van 17 cm gaffen. Ronald had stiekum nog een botje van 16 cm de kant op weten te krijgen en was in onze contreien dus virtueel kampioen. Nou maar hopen dat de rest net zo “goed” als ons heeft staan vissen. Ik ben benieuwd.

Sjaak Tessel die hemelsbreed vijftig meter bij mij vandaan stond, had naast problemen met “Handhaving gemeente Bergen”, ook nog een botje weten te vangen en die was alweer groter dan die van mij. Zou ik dan toch met die ene bot gedeeld derde worden vandaag? Nah, mooi niet hè. Op de terugtocht hoorde ik Nico Mooij al zeggen dat hij vijf vissen had gevangen. Kleintjes hoor, want die waren samen net 82 cm lang. Was Nico eerste? Neen! Want Aad Hollenberg, je weet wel die mieper, had met zijn vier vissen net even meer centimeters dan Nico en pakte daarmee heel terecht de dagoverwinning. Oh ja, Aad had 84 cm aan vis. Derde was Rob Jongkind met 59 cm. Twee vissen! Eentje, een bot, was 39 cm lang en dat mag je met recht een onwijs grote bot noemen. De lat voor grootste platvis dit seizoen ligt nu al ongekend hoog. Chapeau Rob! Op de vierde plek eindigde Kees Zonneveld. Bij de prijsuitreiking niet aanwezig, dus we hebben nog een waardebonnetje in de aanbieding. De eerste die er 25 euro voor geeft, mag hem hebben. En last but not least Nico Weel. En dat is toch echt al een tijd geleden dat ik zijn naam weer eens mocht opschrijven. Zoals Nico zelf al verwoorde, dat kan alleen als ik er ben…

Naast deze prijswinnaars waren er nog 23 mensen met vis. Af en toe eentje met een grote bot, maar over het algemeen toch botjes van 15, 16, 17 cm groot. Klein grut dus, maar wel leuk dat ze er zijn, want anders hadden we helemaal niks gevangen. Bijzonder is nog om te vermelden dat Jan Vonk tijdens het binnen draaien een dood pitvisje wist te haken van 9 cm lang. Te kort om mee te mogen doen en te dood om er nog serieus mee om te gaan…

Vrijdagavond 21 mei 2010 wordt de luilakavondwedstrijd gevist. Tijd van aanvang is 08:00 uur ’s avonds en het verzamelpunt is bij de botenclub op het strand. Deelname is gratis en versnaperingen zijn voor rekening van de vereniging. Introducees zijn toegestaan! Zondagochtend 30 mei is de eerstvolgende competitiewedstrijd en tijd van aanvang is nu eens 08:00 uur ’s ochtends. Zijn we om elf uur al klaar dus……….. Hoe moet dat nou met mijn vijf voor twaalf visjes….? Oh ja, jullie vaste reporter gaat tussendoor ook nog even vissen in Noorwegen. Mochten jullie tijdens een strandwandeling of een dagje vissen ineens merken dat het hier in Castricum wel heel erg eb is, weet dan dat ik, of een van mijn kornuiten, net een hele grote vis hebben geland… Bij terugkomst leest u er alles over.