In de Zuid zat de vis

In de Zuid zat de vis

 

 

Zo rond een uur of acht lopen Robin en ik het strand op. De wind is pal west met een beetje noord en hij is kneiterhard. We blazen bijna uit ons pak. Gisteren hadden we de lat voor ons beiden al hoog gelegd. Robin zou er alles aan doen om zijn ome Cor helemaal gek te vissen en ik pareerde nog met: “doe je best”. Wat denk je, we zijn anderhalf uur verder en hij heeft al 65 hele dikke centimeters aan bot weten te vangen. Ik nog helemaal niks! Vanuit mijn ooghoeken zie ik Ben Prins vreselijk irritant vis vangen. Mijn broers, Frank en Léon, vangen ook vis en naast mij staat zelfs Peter Zijp vis te vangen. En gekker moet het niet worden, maar ook mijn zwager Peter Hollenberg vangt vis. Die kan helemaal niet vissen! Geintje …!

 

Link zeetje, maar Peter gaat er voor...

Link zeetje, maar Peter gaat er voor…

 

Kijk ik nog verder, vangen Piet Ooms en Rob Jongkind ook vis. Kan ik wel mans blijven doen, maar als iedereen vis vangt en ik niet, komt het dus, tenminste dat denk ik…, door mijzelf. Wat kan ik wijzigen? Robin gooit niet zo ver in als ik, zal ik dat ook eens proberen? Blijkt succesvol te zijn, want eindelijk vang ook ik een bot. Gelijk eentje van 33 centimeter. Wat een plaat! Alleen de “m” ontbreekt nog, maar ik las toch werkelijk waar “welko” op zijn rug. Ik ga verder. Robin en ik zien een onwijze aanbeet op mijn hengel en ik sla gelijk aan. Ik voel iets en toch ook weer niets. Ik blijf hopen en ja hoor, een botje van 16 centimeter. Geen knieter, maar wel weer vis. Zowel Robin als ik hebben ons wel afgevraagd of dat botje van 16 centimeter “de aanbeet” was. Maar goed, wat je niet vangt, kan je ook niet tonen…

 

Ome Hans Hollenberg in opperste concentratie.

Ome Hans Hollenberg in opperste concentratie…

 

Zo rond en uur of twaalf, ik ving om vijf voor twaalf nog een bot van 29 centimeter, lopen Robin en ik weer naar de auto. We zijn blij dat het afgelopen is, veel wind, toch wel koud en verhoudingsgewijs weinig vis. Ik heb gelukkig wel meer vis dan neef Robin. Krijg ik terloops te horen dat er in de zuid goed en leuk vis is gevangen. John Willems, Willem Olbers en Hielke Boomsma staan daar. Tja, wat is leuk vis…? Nahhh, dat zal ik jullie even uitleggen! Laat ik beginnen met Hielke. Zijn 253 centimeter aan vis zijn vandaag goed voor een derde plaats in het dagklassement. Ga ik even verder. Willem Olbers goed voor 276 centimeter aan vis en tweede in het dagklassement. Kan het nog erger? Ja, dat kan! Wat te denken van John Willems, 14 vissen en die 14 vissen zijn goed voor 430 centimeter aan vis. 430 centimeter! Terloops heb ik gehoord dat hij maar twee vissen had die kleiner waren de 30 centimeter. Chapeua John, dit is echt onwijs goed gevist. Absolute klasse! Jullie zullen begrijpen dat hij vandaag dus de dagwinnaar is. De prijzen zijn verdeeld en ik heb gelukkig mijn neef eruit gevist…

 

In mijn agenda staat, dat wij op 23 december 2012 onze traditionele Kerstwedstrijd vissen. Zoals te doen gebruikelijk is dit altijd een beetje een speciale wedstrijd. Niet zozeer vanwege de dagwinnaars, maar meer vanwege de “gratis” dingen die ons ten deel vallen. Of dat dit jaar ook weer zo is, we zitten tenslotte in een crisis, weet ik niet, maar wil je niks missen, kom dan gewoon gezellig langs. Ik ben er in ieder geval en ik hoop jullie ook!